Лекции по Валдорфска педагогика на тема „Възпитание на детето в свобода и любов” 27-30 декември 2010, София

Организатори: Сдружение „Приятели на Валдорфската педагогика” и Детска градина „Златно зрънце”

Обществото се формира от отделните личности  и проблемите му не могат да се решават с формално провеждани реформи. Ако детето се възпитава и учи от най-ранна възраст така, че да се развива като цялостно същество с ясна мисъл, будни чувства и силна воля, то ще може да разгърне най-добрите си заложби. Така ще възникне здраво и жизнеспособно общество.Валдорфската педагогика  може да ни помогне да разберем как се постига това.

Лекциите ще се проведат в четири поредни дни от 27.12 до 30. 12. 2010 г. в детска градина „Златно зрънце”, кв. „Драгалевци”, ул. 508 / 18А, София, от 16:30 – 18:00 ч.


ПРОГРАМА:

27 декември

Възпитание на детето в свобода и любов.

В днешно време  възпитателните методи на  принуда, наказания  и страх вече „не работят”. „Детето трябва да се приема с благоговение, да се възпитава в любов и да се пуска на свобода.” – Рудолф Щейнер


28 декември

Какво е необходимо на  малкото дете, за да  се развива здравословно?

Уютна и спокойна  обстановка; добри примери на подражание; дневен, седмичен и месечен ритъм, втъкани в природния цикъл на годината и здравословно хранене – Дали наистина е трудно да дадем всичко това на децата?


29 декември

Как можем да подхождаме педагогически при нежелателно поведение на детето?

Валдорфската педагогика не дава готови рецепти, но може да ни помогне да развием педагогически инстинкт и да намираме нестандартни творчески решения и в  най-трудни ситуации.


30 декември

Защо изживяването на годишния кръг е от значение за децата и възрастните?

Човекът е жител на два свята – земния и духовния. Правилното изживяване на природния годишен ритъм на Земята може да ни помогне да се свържем с космическото  мироздание.

Лектор: Шейда Айзел, дългогодишен педагог във Валдорфска детска градина в Германия, лектор на международни семинари. Работи с валдорфската инициатива в България от 2004 г. насам.

Такса за участие: 10 лв. за посещение на 1 лекция и 35 лв. за посещение на четири лекции. За родителите на деца от детската градина – 50% отстъпка. Молим да заявите вашето участие най-късно до 20.12.2010 г. на адрес: waldorf.bg@gmail.com


За повече информация:

Теофана Манева: 0878 564355

Величка Йорданова: 0878 61115 – след 14 ч.


Транспортни връзки: Автобус 98 от кв. „Хладилника“ в посока Симеоново, Бистрица, Железница. Слиза се на спирка „Ресторант 507″.

Карта: http://zlatno-zrantse.bg/contacts